Facebook Twitter

Blog

 

lijn

Hoe krijg je prachtige paprika's?

De tuinbouwsector is continue op zoek naar verbetering van de teelt en het streven naar maximaal rendement. Bijvoorbeeld door van de kas een paprikaparadijs te maken.

Maak een paprikaparadijs

Net zoals een sportarts alles wil meten en weten van een sporter, willen wij alles weten en meten van onze planten. Voor een deel is dit puur vakmanschap: ze kunnen tenslotte niet zeggen wanneer ze het warm hebben of dorst hebben. Door vakmanschap te combineren met metingen, kunnen we ze een lekkere mixcocktail van voeding en water geven. Daarnaast zorgen we voor een lekker temperatuurtje, waardoor ze de ruimte krijgen om lekkere paprika’s te laten groeien. Zo houden ze er bijvoorbeeld van als we de raam open zetten als het te heet voor ze wordt.

Paprika-thermometer

Onze doelstelling is om de omgeving van onze paprikaplanten zo optimaal mogelijk voor ze te maken. Hierbij kun je denken aan temperatuur, luchtvochtigheid en watergift in de kas. Hoe meer we meten, hoe meer we weten, hoe beter we onze kas kunnen inrichten. We zijn dit jaar gaan samenwerken met 30MHz om een sensor te ontwikkelen die de temperatuur van een paprika kan meten. We zijn enthousiast over de eerste resultaten, die er veelbelovend uitzien.

Temperatuur sturen

Als een paprika te warm wordt, vindt er verbranding plaats. Hierdoor ziet deze er niet meer smaakvol uit, waardoor hij niet meer aan onze strenge kwaliteitseisen kan voldoen. Als de paprika te koud is, kan er condensatie plaatsvinden bij een te snelle temperatuurstijging van de kas. Met de informatie die door deze sensor voor ons beschikbaar komt, kunnen we de kas nog beter inrichtingen voor de paprikaplanten. We kunnen de temperatuur sturen door de verwarming aan te zetten, of als het te heet wordt door te ventileren.

Heaven on earth

Door de combinatie van vakmanschap en metingen kunnen we het klimaat zo sturen dat het CO2 niveau zo hoog mogelijk is, om een goede fotosynthese voor de plant mogelijk te maken. Want dat is voor hem het paprikaparadijs. We kijken er daarom naar uit om de komende periode de sensor verder te gaan optimaliseren. Wordt vervolgd….!

 

lijn

 

 

 paprika's moors

 

webrealisatie: Tinksel